Consult

Bij een eerste bezoek krijgt u een uitgebreide intake. Het is handig als u een lijstje heeft van eventuele medicijnen die u gebruikt. Behalve het uitvragen van klachten en de ziektegeschiedenis, wordt er ook gebruik gemaakt van diagnosemethodes waarbij de tong wordt bekeken, de polsen en de buik gevoeld wordt.

Tijdens het consult ligt de cliënt op een futon (=Japanse katoenen matras). Shiatsu spreekt het zelfgenezende vermogen van de cliënt aan, dus is er alles aan gelegen dat de cliënt zich veilig en comfortabel kan voelen. Aanraken gebeurt respectvol, het lichaam van de cliënt moet voldoende vertrouwen hebben om zich open te kunnen stellen. De aanraking is in principe zacht en rustig. Vaak wordt een combinatie van druktechnieken, strekkingen en rotaties toegepast. Af en toe worden ook andere technieken toegepast.

U moet voor een shiatsuconsult ongeveer een uur inplannen. Voor het eerste consult is dat ongeveer anderhalf uur. Dit eerste consult bestaat uit een intake-gesprek, waarvoor maximaal een half uur gereserveerd is, gevolgd door de shiatsu zelf.

De cliënt heeft losse, gemakkelijke kleding aan, waardoor alle beweging mogelijk is en de behandelaar voldoende kan voelen hoe uw lichaam reageert. Liever geen dikke kleding (zoals spijkerbroeken) of kleding met veel knoopjes etc.
Het is niet verstandig om vlak voor shiatsu te veel of te zwaar te eten of alcohol te drinken.

Bent u zwanger of heeft u aandoeningen waarbij voorzichtigheid geboden is (bijvoorbeeld hartklachten of hernia), wilt u dit dan van tevoren melden? In de meeste gevallen kunt u zonder problemen een shiatsumassage krijgen, maar dan wel met in achtneming van uw omstandigheden.